Minneapolis slås over en falmet plads

Peavey Plaza i Minneapolis, designet af M. Paul Friedberg, er faldet i forfald, siden det åbnede i 1975.

I 1975 åbnede et to hektar stort udendørs offentligt rum kaldet Peavey Plaza i downtown Minneapolis, der tilbød byboere en urban oase på et tidspunkt, hvor mange amerikanere omfavnede bylivet, sagde dets designer, M. Paul Friedberg, i et nyligt interview. Ved at bruge en 10 fods fordybning skabt under opførelsen af ​​den tilstødende orkestersal, Mr. Friedberg, en Modernistisk landskabsarkitekt med base i New York, byggede et terrasseformet amfiteaterlignende rum og en drænbar reflekterende pool, der kunne bruges som scene om sommeren og en skøjtebane om vinteren. Vandfald absorberede støj; haverum bød på intimitet og blødgjorte betonkanter. I 1999 anerkendte American Society of Landscape Architects pladsen som et af landets mest betydningsfulde eksempler på landskabsarkitektur sammen med Central Park på Manhattan og Biltmore-ejendommen i North Carolina.

Men tingene har ændret sig. I disse dage fungerer to af pladsens tre springvand ikke længere, deres pumper og ledninger er ikke let at udskifte. Beton er plettet og smuldrer, hvilket blotlægger armeringsjern. Det reflekterende bassin er oftere tørt. Og disse intime rum bliver lejlighedsvis brugt til uønsket brug. Peavey Plazas tid kan være forbi. Selvom konservatorer argumenterer for rehabilitering af, hvad de betragter som det fineste overlevende eksempel på hr. Friedbergs arbejde, byen Minneapolis, som ejer 75 procent af det, har bestilt en betydelig redesign af rummet. Pladsen er blevet en anden kampplads i de krige, der udkæmpes rundt omkring i landet mellem konservatorer fast besluttet på at redde, hvad de ser som undervurderede modernistiske designs og byer og udviklere, der presser på for at komme videre.

Torsdag i byens offentlige arbejderafdeling vil anke Minneapolis Heritage Preservation Commissions seneste afslag af en nedrivningstilladelse, og hvis tilladelsen godkendes, vil spørgsmålet blive stemt om i byrådet den 25. maj. Indsamlingen er påbegyndt til et nyt design af Tom Oslund af Oslund m.fl , et firma i Minneapolis, som forventes at koste mellem $8 millioner og $10 millioner, med $2 millioner leveret af statsobligationsfonde.



Selvom Peavey Plaza ikke er et bymærke, anser kommissionen det for at være en historisk ressource, der er værdig til yderligere undersøgelse og mulig udpegning, sagde Chad M. Larsen, formand for bevaringskommissionen.

Uanset hvad det engang måtte have været, er pladsen ikke et smukt rum nu, sagde Gwen Pappas, direktør for public relations for Minnesota Orchestra, som ejer 25 procent af det og har brugt den planlagte ombygning på 50 millioner dollars af sin bygning fra 1974 til at generere momentum for at lave pladsen om. Bekymringen var, at hvis hallen skulle få en skinnende ny istandsættelse, og Peavey blev efterladt i sin nuværende tilstand af forfald, ville uoverensstemmelsen mellem de to være endnu større, sagde hun.

Redesign af et vartegn i Minneapolis

7 billeder

Se diasshow

Stephen Maturen for The New York Times

Derudover påpeger byen, at Peavey Plaza hverken opfylder tilgængelighedskravene fra Americans With Disabilities Act eller standarder for bæredygtig vandbrug, og at den mangler de nødvendige elektriske forsyninger til udendørs arrangementer. Hr. Oslunds design adresserer disse problemer og skaber også et mere åbent rum, sunket mindre dybt under gadeniveau.

Tilhængere af rehabilitering af hr. Friedbergs design siger, at byen ikke har opfyldt sin juridiske forpligtelse til at bevise, at der ikke er nogen rimelige alternativer til nedrivningen, som krævet af forordningen om historiske ressourcer.

I juni blev en gruppe mennesker rekrutteret til at give feedback på foreslåede ændringer af pladsen vist fire koncepter med foreløbige budgetter, sagde Erin Hanafin Berg, et medlem af gruppen og en feltrepræsentant for Bevarelse Alliance fra Minnesota, som understøtter at gemme hr. Friedbergs design. I juli fik gruppen at vide, at byen ville gå videre med at udvikle to af disse koncepter, begge af hr. Oslund: en ny ordning og en, der tilpassede det oprindelige design.

Men på et møde i oktober var det et groft chok, da kun den nye, omkonfigurerede ordning var på bordet, og vi fik at vide, at den genoprettende ordning var ufinansierbar, skrev fru Berg i en e-mail. I sin nedrivningsansøgning fastholdt byen, at der ikke var noget muligt alternativ på grund af byggeriets omfang, og fordi finansieringsgivere ikke ville bidrage med millioner af dollars til at genoprette det oprindelige design.

Der har været nogle samtaler med potentielle finansiører, sagde Charles T. Lutz, vicedirektør for byens afdeling for samfundsplanlægning og økonomisk udvikling. De mener, at hr. Oslunds design bedre afspejler, hvad der er brug for på pladsen i dag, tilføjede han.

Hr. Friedberg havde oprindeligt været på Hr. Oslunds hold; i en e-mail sagde hr. Oslund, at han fjernede hr. Friedberg, efter at han gjorde det klart, at han mente, at pladsen ikke skulle ændre sig.

Hr. Friedberg, som for nylig er kommet med et sæt designtilføjelser til Peavey Plaza, som han mener ville bringe rummet ind i det 21. århundrede, sagde, at han ville være åben for mere ekstrem forandring, hvis jeg troede, at det, der blev skabt, fremmede ideen om landskabsarkitektur og bykultur. Hr. Oslunds design er efter hans mening ikke et væsentligt syn i den retning.