På Gardens besøgscenter, en velkommen gennemsigtighed

Besøgscentret ved Brooklyn Botanic Garden blev designet af Weiss/Manfredi.'>

I sine 102 år har Brooklyn Botaniske Have har samlet en del samling. Der er rosenhaven med sine 1.000 varianter; Shakespeare-haven med 80 planter nævnt i hans værker; og den japanske Hill-and-Pond Garden, den ældste i alle amerikanske offentlige omgivelser, med sine fyrretræer og kvæde og store skoler af overfyldte koi, der skummer vandoverfladen. Og selvfølgelig er der de blomstrende kirsebærtræer, mere end 200 af dem i lange promenader, Brooklyns svar på det årlige skue i Washington. Kirsebærblomsterne kan bringe så mange som 37.000 besøgende til haven på en weekenddag i det tidlige forår.

Institutionen er også hjemsted for en overraskende stor samling af bygninger, herunder et lille søjle- og gavlhus, der tjener Børnehaven; et ædelt McKim, Mead & White-palads til administration; det blokerede Steinhardt-konservatorium, bygget med hård hånd i slutningen af ​​1980'erne; og det elegante, buede Palmehus , muret og tagdækket i glas, et yndet sted for bybrude.

Alle disse bygninger er arrangeret i en linje på den ene kant af haven, bakker op til kvarteret Crown Heights, i en afstand fra de knirkende tæller, der længe tjente som de eneste offentlige indgange til stedet, indtil en ny port blev installeret ved Eastern Parkway-indgangen i 2006. Da du smuttede ind gennem en af ​​de tre ydmyge porte, havde du følelsen af ​​at opdage et hemmeligt Eden; du stødte først på bygninger efter tid tilbragt på skyggefulde stier. Arkitekturen var et pusterum fra parken, hvis man var på udkig efter en, eller en indtrængen af ​​byen, som man kunne undgå med en hurtig hældrejning.



Nu er der bygget et nyt besøgscenter og gateway i det nordøstlige hjørne af haven, hvor det støder op til Beaux-Arts-bunken (og den afgjort kunstløse parkeringsplads) på Brooklyn Museum. Når centret åbner næste onsdag, skal planteelskere for første gang kæmpe med arkitekturen ved havens tærskel.

Designerne af besøgscentret, New York-arkitekterne Marion Weiss og Michael Manfredi , fra firmaet Weiss/Manfredi, er gamle hænder til at integrere bygninger med naturen, dog med en vis frækhed. Deres olympiske skulpturpark i Seattle, et landskab med tæt beskårede græsplæner og zigzaggende stier på et genvundet industriområde ved vandet, er alle hårde kanter og ærlig brug af glas og beton: Der er ikke noget nemt eller skånsomt ved det.

Billede

Kredit...Robert Wright for The New York Times

Sidste uge de fik en kommission at genskabe en stor del af Washington Mall med et assertivt moderne design i modstrid med den konservative impuls, der er så stærk en kraft i planlægningen af ​​landets hovedstad.

Arkitekterne har heller ikke holdt sig tilbage i Brooklyn. Går du ind i haven fra Washington Avenue, klatrer du et par trin, passerer gennem monumentale stålporte og befinder dig på en bar betonplads, lettet blot en smule af en nedsænket klippehave til den ene side, der fungerer som en buffer mod den tilstødende parkeringsplads.

Til venstre ses en væg af klart glas under et harmonikafoldet kobbertag (den forreste halvdel af den nye bygning, beregnet til stueplanteforretningen). Forude fortsætter taget forbi kanten af ​​glasset over en bred indgang, hvorigennem man kan se det grønne af træer bagved. På den anden side af denne fodgængerspalte gennem bygningen er en høj mur, den samme rene, hvide beton på pladsen. Effekten er udpræget urban.

Så du nærmer dig naturen nu gennem byens ting. Men det meste af bygningen forbliver ude af syne, tilsyneladende tabt i naturen, indlejret i en græs- og trædækket berm. Det er et træk, der skaber kontrastrige modsætninger mellem at vokse og bygge, og som også forsvarer haven mod naboens asfalt og murværk.

Gennem indgangen strækker en anden glasvæg sig ud i et langt, vaklende løb langs det omfattende træhegn i den japanske bakke-og-damhave. Her tjener det ikke som en lysskærm, der omslutter en pavillon, men som en front for en bygningsdel (badeværelser, udstillingsrum, lokaler til samling), der er smækket ind i bermen bagved, under en massiv, beplantet høj af et tag: 10.000 kvadrat. fødder, et kæmpe nyt bed, der skal administreres af de fastboende gartnere.

Meget kan gå galt, når du forsøger at skjule en bygning, eller endda en del af en. Folk er kloge; at smide nogle planter på et tag er usandsynligt at narre os. Men Weiss/Manfredi, måske klar over faren, formede sit tag med omhu. Allerede nu - hvor græsserne og blomsterløgene lige er begyndt at gro ind - lykkes det nybyggeriet set fra forskellige steder i haven at slette sig selv fra sammensætningen lige nok.

Glasvæggen, afstanden mellem dens lodrette stålstolper, der er holdt korte for at matche rytmen af ​​nærliggende træstammer, er tilbage for forsigtigt at erklære tilstedeværelsen af ​​en bygning. Resultatet er ikke et craving, undskyldende forsøg på at benægte, at det, der engang var natur, nu er arkitektur. Det er en model for en måde, hvorpå de to modsatrettede systemer kan eksistere side om side.